Alfa Romeo 147

В края на 90-те години компанията Alfa Romeo се заема упорито с амбициозната задача да промени противоречивия имидж, с който се славят нейните автомобили. Резултатът не закъснява и на бял свят се появяват модели от ново поколение, които проправят изцяло нов път на развитие пред италианската марка изненадвайки с качества си дори немските конкуренти. Първата лястовица на промяната е спортният седан 156, който наследява не особено успешния модел 155 и преобръща представите за надеждност на возилата от Ливорно. Успешната формула "дизайн, динамика, цена", превърнала 156 в пазарен хит, много скоро е приложена и при останалите модели от гамата на италианския производител. Така през 2000г. е представен компактният хечбек Alfa Romeo 147, който наследява модела 145 и има задачата да се бори за пазарни позиции в изключително конкурентния "Golf-клас". Със своята изключителна италианска стилистика, богата гама от двигатели и изцяло ново реноме по отношение на надеждността, 147 представлява свежа алтернатива на установените играчи в компактния сегмент и заслужено печели симпатиите на публиката.

Почти 13 години след премиерата си, хечбекът 147 е доста разпространен на пазара за употребявани автомобили, предлагайки отличен баланс между богато серийно оборудване, динамични двигатели и ниска в сравнение с конкурентните му модели цена.
Alfa Romeo 147 е представен през 2000г. във версии с 2 и 4 врати. През 2005г. моделът претърпява фейслифт, който засяга предната част (броня решетка, фарове), задните светлини и интериора. Alfa 147 се произвежда до 2010г., когато е заменен от модела Giulietta.

Двигателите, които се вграждат в хечбека предлагат разнообразие за всеки вкус. Дизеловият е 1.9JTD Common Rail с 8 клапана и варианти на мощност от 100, 115 и 120кс. От 2005г. агрегатът разполага с 16-клапана, M-Jet технология и мощност от 140, 150 и 170кс. (от 2007г.). Бензиновите модификации на Alfa 147 включват 1.6 и 2.0-литрови TS (Twin Spark) мотори с мощност 105 и 120кс. за 1.6 TS и 150кс. за 2.0 TS. Връх в гамата е модификацията GTA с 3.2-литров V6 агрегат с 250кс.

Тестовата ни 147-ца е оборудвана с 1.9JTD дизелов двигател с 115кс. Това е една от най-препоръчителните модификации на вторичния пазар, като се слави с надеждност, нисък разход и повече от отлична динамика.

Стилната италианска външност на Alfa 147 е един от нейните най-силни козове, който я отличава съществено от преобладаващата скучна автомобилна маса. Истина е, че при покупката на всяка Alfa голяма роля играе сърцето, което винаги надделява над разума и прагматизма. Истина обаче е и факта, че 147 е един много солидно изграден автомобил нямащ нищо общо като качество със своите предшественици. Италианският хечбек е безупречен по отношение на сглобка на каросерията и антикорозионна защита и наличието на ръжда е ясен белег за некачествена тенекиджийска "намеса".

   

Салонът на 147 носи подчертано спортно усещане и изненадва с простор, особено в предната част. По-ограничено е пространството за пасажерите на задните места, което си е характерна черта на всички модели в сегмента. Много незадоволително е и багажното пространство от едва 280 литра, което обаче може се компенсира със сгъване на делимата задна седалка.  

Приятна изненада е фактът, че повечето 147-ци, които се предлагат на вторичния пазар разполагат с доста богато за класа оборудване, а удобните предни седалки имат отлична странична опора, което в комбинация със спортния интериор и насочените към водача функции предразполага за динамично шофиране.

   

Разбира се салонът на Alfa 147 има някой недостатъци дължащи се, най-вече на лошата сглобка. Тракане и скърцане на елементите в интериора не е рядко срещано явление, особено при по-студено време. Като цяло качеството на материалите е на задоволително за класа ниво и прекомерните износвания в салона подсказват за екземпляр на сериозен пробег.

Характеристиките на двигателите вграждани в Alfa 147 определено се връзват с темпераментния външен вид на возилото. Като най-препоръчителен и безпроблемен може да се посочи 8-клапановият дизелов 1.9JTD - изключително успешен Common Rail агрегат, предлагащ изобилие от тяга (до 280Нм) и среден разход на гориво от порядъка на 6л/100км., независимо от варианта си на мощност. Разбира се покупката на употребяван дизел винаги е рискова, но конкретно за 1.9JTD оплаквания могат да се чуят крайно рядко. По скъпите му елементи са турбо, ГНП и маховик. Агрегатът е много подходящ и ако смятате да повишавате неговата мощност чрез чип или други интервенции и носи без проблем  на повечко коне дори в "сток" вариант. Все пак подходете внимателно преди покупка за да си спестите излишните разходи. Запознаете се с нашата статия за съвети при покупката на дизелов автомобил!

Бензиновите агрегати вграждани в Alfa 147 са четирицилиндровите 1.6 TS с 105 и 120кс. и 2.0-литров TS с 150кс. Най-маломощният 105кс. мотор идва малко слаб за купето на 147-цата, затова ако търсите повече динамика се насочете към версията с 120кс. Най-много емоция може да ви предложи 2.0-литровия двигател с 150кс., още повече, че като разход на гориво няма съществена разлика между 1.6 и 2.0 TS. (средно около 10л/100км), а разликата във вървежа е осезаема.

За разлика от дизела, бензиновите мотори, с които се оборудва 147-цата определено са по-капризни и често могат да поднесат неприятни изненади при немарлива поддръжка. Обстойната проверка преди покупка на бензинова Alfa 147 е изключително важна. Агрегатите разполагат с по две свещи на цилиндър (Twin Spark) - традиционно технологично решение на инженерите от Ливорно, което позволява оптимално изгаряне на сместа, но цената на комплекта от 8 свещи е сериозна.

Като цяло TS-моторите страдат от лошо смазване (особено при продължително високо натоварване), затова навременното им обслужване е изключително важно, а препоръчваното масло е едно - Selenia Alfa Romeo 20K. Лошото масло буквално може да съсипе един TS двигател, от където се явява и най-голямото неизвестно при покупката на такава Alfa - предишният собственик. Освен това разходът на смазочна течност е доста завишен дори по заводските параметри, като при по-високооборотно шофиране може да достигне до литър на 1000км. Бензиновите мотори са чувствителни и към качеството на горивото.

Преди покупка на бензинова Alfa 147 се заслушайте в звука на двигателя. Ако се чува потракване, подобно на дизел, значи има износен вариатор на фазите. Неговото предназначение е да променя фазите на газоразпределението при различните режими на работа на двигателя с цел, оптимална работа в целия диапазон от работни обороти. Намира се на всмукателния разпределителен вал и измества фазата на засмукване по-рано. Това доставя осезаемо повече тяга след 3000 оборота (на ниски обороти бензиновите 147 са по-мудни). Вариаторът е много ефективен, но за съжаление си има ресурс, който повечето алфи на вторичния пазар най-вероятно са подминали. Симптом за това е повишаване на шумността на мотора, поява на тракане (като от клапани), което първоначално се чува на ниски обороти, а при прекомерно износване и на високи. Временното решение за поправка на вариатора е ремонтен комплект (подложка и пружина) от 10-15лв., а доста джамбази "елиминират" тракането с добавки. Трайното решение е замяната с нов вариатор, чиято цена е около 300лв.

По-специфичните бензинови агрегати, с които се оборудва Alfa 147 изискват внимание при покупка, още повече, че мнозина "майстори" не са съвсем наясно с тях.

  

Скоростните кутии вграждани в Alfa Romeo 147 не са характерни със някакви съществени недостатъци освен омасления корпус. Повече внимание трябва да се обърне ако автомобилът е с трансмисия Selespeed (среща се само при 2.0 TS агрегати). Тя представлява обикновена механична скоростна кутия, която обаче се управлява от електронен модул с помощта на хидравлика. Именно клапаните на последната се износват бързо, което води до подмяна на целия блок. Макар, че удоволствието да сменяш предавките от на волана е огромно, избягвайте екземпляри със Selespeed произведени преди 2002г., когато трансмисията е основно преработена.

По отношение на ходовата част, Alfa Romeo 147 страда най-вече от предните алуминиеви носачи, които са два броя - горен и долен и поради нашите пътища могат да се превърнат направо в консуматив. Иначе хечбекът предлага стегнато пътно поведение и директно управление. Неприятен в града може да се окаже големият радиус на завой.

147 показва слабости и в електрониката. Оплакванията са свързани най-често с надеждността на бордовия компютър, който контролира огромен брой функции - от електрическите стъкла до централното заключване. Нерядко заради корозирали конектори отказват и чистачките.
 

Преди покупка на употребаван автомобил прочетете нашия раздел за съвети и техническа информация!

Теодор Трифонов, Autoreview.bg
фото: Мирослав Трифонов

popup content