Suzuki Swift

Когато през 2004г. японската компания Suzuki представя новото поколение Swift на автомобилното изложение в Париж едва ли някой е предполагал какъв фурор ще предизвика моделът на европейския пазар. Компактният хечбек е приет изключително добре на Стария континент като реализираните автомобили надминават повече от два пъти прогнозираните продажби. Впрочем това не е случайно, защото новият Swift е най-европейски ориентираният модел на компанията, съчетаващ оригинален външен вид ( с някой откровени препратки към Mini) и спортен дух – нищо общо със своите скучновати предшественици.

Силни козове в полза на Swift са доста мощните за класа бензинови двигатели, комбинирани с динамично настроено шаси и сравнително ниската му цена. Очаквано моделът става доста популярен и на вторичния пазар измествайки традиционните предложения като Ford Fiesta, Volkswagen Polo и Toyota Yaris.

Втората генерация на Suzuki Swift се произвежда от 2005 до 2010 като хечбек с три и пет врати. Първоначално автомобилът се предлага с 1.3 и 1.5-литрови бензинови двигатели с мощност съответно от 92 и 102кс. През 2006г. е представена версията Swift Sport, която разполага с 1.6-литров 4-цилиндров бензинов двигател DOHC VVT с 125кс. и серийно ESP. В Swift се вгражда и 1.3-литров  DdiS дизел на Fiat, но да попаднете на дизелов екземпляр е по-скоро рядкост. През 2008г. моделът претърпява лека рестилизация. Японският хечбек се предлага с 5-скоростна механична трансмисия и автоматизирана механична скоростна кутия (АМТ), а като опция се предлага задвижване на четирите колела. Swift (за европейския пазар) се произвежда в заводите на Suzuki в Унгария и Япония (може да проверите къде е произведен чрез VIN кода).

Автомобилът, който тествахме е произведен през 2005г. и разполага с 1.3-литров бензинов двигател с 92кс. Това е и най-разпространената модификация на Swift на вторичния пазар.

На външен вид Suzuki Swift е типичен градски автомобил с актуално излъчване и компактни размери, под които обаче се крие учудващо просторен салон. Пространството в Swift е повече от задоволително дори за пътниците на задните места, които в кола от този клас обикновено са най-ощетени. Багажникът също е с приличен обем, но все пак не очаквайте чудеса.

Материалите в купето са по-скоро семпли, но оформлението е модерно и оставя впечатление за солидност, макар че паразитните шумове и скърцания от твърдите пластмаси съвсем не са рядко срещано явление, особено ако колата е сглобявана в Унгария. Добро впечатление правят удобните седалки и добрата позиция на водача, която позволява отлична обозримост във всички посоки, което е важно за един градски автомобил.

Suzuki Swift е в свои води при предвижване в града. Воланът е много отзивчив и паркирането не представлява трудност, а 1.3-литровият двигател е доста пъргав, макар че определено му липсва мощност в ниските обороти. Тази слабост става особено очевидна при движение извън града и с по-високи скорости, където се забелязва и осезаемо „олекване“ на волана и липса на достатъчна обратна връзка с пътя. Поради по-леката си задница Swift има неприятната склонност да занася, макар че настройката на шасито предразполага към по-динамично шофиране. Друга слабост на малкото Suzuki е незадоволителната шумоизолация на купето. Возията пък може да се определи като типична за класа – стегната и чувствителна към неравностите на пътя.

Средният разход на гориво при Swift с 1.3-литров бензинов двигател се движи в рамките на 5.5 – 6л/100км. При версията със задвижване на четирите колела очаквайте минимум литър нагоре.

При версията Swift Sport с 1.6-литров агрегат и 125кс. консумацията на гориво е средно около 8.5л/100км. но автомобилът може да ви предложи много удоволствие и емоции ако имате по-динамичен стил на шофиране. Освен това Swift Sport се отличава с по-твърдо окачване и по-спортен вид и интериор. Именно поради по-спортната си насоченост при покупката на такава употребявана модификация трябва да подходите по внимателно за да не попаднете на зверски екплоатиран и „издухан“ автомобил!

Като слабости на второто поколение Suzuki Swift могат да се посочат бързо износващите се и тракащи спирачки и неизправности по електрическата система. Трансмисията АМТ изисква периодична регулировка. При покупка на Swift с такава скоростна кутия (особено от първите години на производство) внимавайте за всякакви нетипични придърпвания при тръгване и спиране.

Преди покупка на употребяван автомобил прочетете нашия раздел за съвети и техническа информация!

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

фото: Мирослав Трифонов

popup content